Online apoteken

För ett par år sedan ändrades lagen så att det blev möjligt att sälja läkemedel online och inte bara i fysiska butiker. Det finns som bekant flera olika apotekskedjor och flera av dem säljer både i butiker och online. Utöver dessa finns några apotek som endast finns online och ett av dessa är apohem.se där man enkelt kan beställa och få varor hemskickade med posten. Trenden med online apotek verkar hålla i sig.

Att jämföra apotek

När man letar runt på internet och jämför olika apotek kommer man att upptäcka att priserna kan variera en del på olika varor. Vissa erbjuder dessutom fri rakt eller har någon form av poängsystem så att det kan löna sig att återkomma. Apotek som både finns fysiskt och online kan ha olika priser i butikerna och online, så det är även bra att jämföra på det viset. Med andra ord: jämför alla varianter innan du väljer var du vill bli kund.

Receptbelagd medicin

Det som är viktigt att veta är att reglerna kring apotek och receptbelagda mediciner är precis likadana som när du går till ett vanligt apotek. Det går alltså inte att försöka köpa receptbelagda mediciner online utan att ha ett recept.

Leverans och kostnader

Idén med att handla medicin online är riktigt bra! Är du sjuk och inte kan gå ut känns det skönt att kunna knappa in en beställning på sin dator. Är det bråttom kan man på flera ställen beställa express vilket innebär att varorna levereras kanske redan samma dag. Det kostar dock en liten avgift. Har du inte bråttom kan posten leverera som vanlig post inom ett par dagar. Då erbjuder de flesta apotek online gratis frakt. På några siter kan man läsa om något som heter MTD, vilket betyder ”morgontidig distribution”. Det innebär att du kan beställa och sedan få varorna på morgonen nästa dag. Samtidigt med att du går ut och hämtar morgontidningen i brevlådan, kan paketet från apoteket ligga där.

Vård online

Inte bara inom apoteksområdet ökar trenden med att sälja online. Även själva vården har nu delvis flyttat från den fysiska vårdcentralen till en app i din telefon. Är det lång telefonkö till din vårdcentral kan du prova med en vårdapp. Systemet är liknande och man får boka en telefontid. När man har sin tid skapas kontakt med vårdpersonal via videosamtal så att man både kan se och höra personen. Du som är sjuk kan t.ex. visa upp ditt onda knä eller ditt förkylda svalg. Därigenom bedömer vårdpersonalen om du behöver någon medicin eller om du behöver få kontakt med någon annan vårdinstans. Det som är viktigt att känna till om vård online är att denna typ av vård mest ska hantera enklare saker som fysiskt går att se i ett videosamtal. Har man t.ex. ett läkemedelsberoende och tror att man enkelt ska få ut ett nytt recept via en vårdapp så är det inte så det fungerar. För barnfamiljer däremot, där kanske flera barn ligger förkylda och febriga, kan det vara ett perfekt komplement till vanliga vården då föräldern inte behöver ta med de sjuka barnen till en vårdcentral.