Företagsbil – så funkar det

Begreppet tjänstebil omfattar alla bilar som erbjuds en anställd inom jobbet. Vissa kan man enbart köra under arbetstid, andra får man använda privat också. Det finns vissa skillnader som kan vara viktiga att känna till.
Tjänstebil är en bil som endast får framföras i tjänsten. Undantag finns och då gäller maximalt tio mil vid tio tillfällen per år. Normalt sett räknas resor till och från arbetet som privat körning och att föra en noggrann körjournal är viktigt. Vill det sig illa kan skatteverket kräva bevis för att bilen endast använts i tjänsten och föraren kan därefter bli straffbeskattad.

En förmånsbil får användas privat utöver tjänsten. Detta klassas som en förmån och då måste man förmånsbeskattas. Skatteverket har tabeller för hur mycket man ska betala. Det beror bland annat på bilmodellens förmånsvärde och vilka tillbehör den har. Dragkrok, bilstereo och liknande spelar roll samt vem som betalar drivmedlet, firman eller den anställde.

Bil i jobbet kan vara en nödvändighet och ofta är det bra med en större bil som rymmer mycket saker. Många tänker automatiskt att en skåpbil vore perfekt men faktum är i väldigt många fall kan en Volvo V90 vara ännu bättre. Att sitta och köra land och rike runt i en skramlande skåpbil är inte alltid så bekvämt och i många fall handlar det om att köra längre sträckor för att träffa kunder eller lösa ett problem på plats hos dem. Så länge man inte verkligen behöver en hel van med grejer med sig så är en Volvokombi alltid trygg, pålitlig och komfortabel. En V90 kan förses med dragkrok och även med släp om det skulle behövas.

Företagsbilar byts hyfsat ofta och som privatperson kan man göra fina klipp om man letar ny bil. På begagnatmarknaden finns många före detta firmabilar att hitta. Flertal av dem har gått långa resor land och rike runt istället för korta körningar inom stan. Här kan man hitta Begagnade Volvo V90 i bra skick och till bra pris. Det kan handla om företag som säljer ut sina gamla bilar eller firmor som säljer ut gamla leasingbilar.

Man kan tycka att det verkar dyrt att förmånsbeskattas men ställer man det i relation med vad det skulle kosta att ha egen bil så finns det vissa klara fördelar med förmånsbil. När man har en tjänstebil brukar ofta företaget ha en bra deal gällande service, försäkring, månadskostnad och dylikt. Dessutom brukar tjänstebilar bytas ut ganska regelbundet så man har alltid en bil av nyare modell. Möjligheten att köra mer miljövänligt med miljöbilar blir också större då hybrider och laddhybrider kan vara ganska dyra i eget inköp.

En annan sak att fundera över är om företaget ska köpa eller leasa bilen. Detta är bra även för egenföretagare att fundera över. Leasar man bilen är halva momsen och hela leasinghyran avdragsgill samt att leasingbilar ofta kommer med förmånliga avtal om service och reparationer, ibland kan det ingå helt. Väljer företaget att köpa bilen rakt av så belastas balansräkningen och företaget måste göra en större investering och ligga ute med pengar. Vanligtvis är momsen på personbilar ej heller avdragsgill, och om något händer med bilen är det företaget som betalar service och reparationer.

Fördelarna med en förmånsbil för privatpersonen är alltså ganska klara och för företaget är det ofta väldigt bra att leasa sina anställdas förmånsbilar.